Home   Arkiv Bærekraftig utvikling og rent vann

Bærekraftig utvikling og rent vann

For at vi skal oppnå bærekraftig utvikling, er vi avhengig av at alle har tilgang til rent vann. Det er nok ferskvann på jorden, men alle har allikevel ikke tilgang til rent vann. I november har vi bærekraftig utvikling som tema i Springkleiv barnehage, og denne uken går turen til Bjørnebo.

I samlingsstunden får alle barna utdelt gjennomsiktige kopper med en røreskje. «Er det noen som vet hva en væske er?» lurer jeg på. «Ja, det er sånn man bruker når man går på butikken» kommer det raskt fra et av barna. Og det er helt riktig, men i dag er det en helt annen væske vi skal snakke om. Alle barna får litt vann i koppene sine, samtidig som de får forklart hva en flytende væske er for noe.

«Hva er dette?» spør jeg og holder opp en sukkerbit. «Sånn til kaffen» svarer et av barna. «Det stemmer» svarer jeg. «Er det noen som vil smake?» Alle hendene går raskt i været, og barna får utdelt hver sin sukkerbit. «Slikk på den med tungen» oppfordrer jeg. «Smaker det søtt eller surt?» De fleste svarer søtt, noen svarer surt mens andre ikke er helt sikker. Men alle er enig om at det smaker godt. «Hva tror dere skjer hvis vi slipper sukkerbiten ned i vannet?» lurer jeg på. Noen tror den blir til vanlig sukker, andre tror den kommer til å smelte, og vi prøver.

«Den forsvinner!» utbryter et av barna. Og etter hvert skjer det samme i koppene til alle barna. «Men hvor har sukkerbiten blitt av?» spør jeg, og alle er enig om at den har blandet seg med vannet. «Det er helt riktig» svarer jeg, «for en sukkerbit er vannløselig». «Hva er vann-se-li?» spør ei lita jente. «Vannløselig betyr at noe løser seg opp og blander seg med vannet. Tror dere en stein er vannløselig?» Vi prøver, og finner ut at den ikke er det.
Jeg løfter opp en flaske med matolje og spør om de tror oljen er vannløselig. Det tror alle sammen. Vi heller oljen ned i vannet. Først blir det fine bobler som danser rundt, før all oljen legger seg på toppen av vannet som en tykk hinne, til barnas store forundring. Vi heller litt konditorfarge i væsken og ser at den kun blander seg med vannet.

«Hva tror dere skjer hvis vi heller væsken gjennom et kaffefilter?» spør jeg barna, som helt tydelig koser seg med det visuelle de ser. «Det blir nok ikke til kaffe» svarer en av gutta med et smil. «Nei, det har du helt rett i» svarer jeg, «men la oss prøve». Vi heller væsken, som er en blanding av blått sukkervann og gul matolje, gjennom filteret. Og i beholderen under, ser vi at det drypper blått sukkervann og all oljen blir igjen i kaffefilteret. Barna får smake på det blå sukkervannet, og alle er enige om at det ikke smaker olje, men som deilig saft.

Jeg plukker opp litt jord fra bakken og blander det i en beholder med rent vann. «Æsj!» utbryter et av barna mens det skjærer grimaser og til stor latter fra de andre. «Er det noen som vil smake?» spør jeg. «Nei!» svarer alle i kor. «Men hva tror dere skjer hvis vi drikker skittent vann?» Barna er enig i at de ville blitt syke. «Mange steder i verden» fortsetter jeg «så har de ikke rent vann sånn som oss. De henter vann opp fra brønnene sine, og noen får opp skittent vann sånn som dette. Og da må det renses før de kan drikke det». Vi forsøker å rense det gjennom et kaffefilter, og selv om grumset blir liggende igjen i filteret, er det fortsatt ikke fristende å drikke.

Vi lager et eget filter av en tomflaske, som vi fyller med sand, knust kull, grus og tørkepapir og lar det grumsete jordvannet få renne igjennom mens vi spiser lunsjen vår. Etter at vi er ferdig med å fylle magene våre med fiskekaker og rent vann, er det mange som er spente på prosjektet vårt. Og barna blir ganske overrasket da vannet i beholderen under vårt «hjemmelagde» filter, nesten er helt klart som drikkevannet vårt. Vi finner frem noen pH-strips og tester kvaliteten på vannet. Og det er ingen tvil. Vannet som ikke er renset slår ut med dårlig vannkvalitet, mens det som har rent gjennom filteret vårt er fullt drikkbart.

Vi er superfornøyd med resultatet og dagen på Bjørnebo, og når vi i tillegg fikk besøk av både en hest og en hund vi kunne klappe, ble dagen perfekt. Og alle fikk undret seg og lært at rent vann ikke er en selvfølge.