Home   Turer Lille Petter Edderkopp….

Lille Petter Edderkopp….

Det har nærmest fosset ned fra himmelen de siste dagen, og uttrykk som 200-års flom har blitt brukt i media. Det var derfor knyttet litt spenning til om vi ville komme oss på tur til Biejordene denne uken, eller om det ville være oversvømte jorder. En liten befaring dagen før, viste at vannet hadde trukket seg en del tilbake, og at turen var reddet.

Vi hadde kledd oss i ordentlig oljehyre og var godt forberedt, og selv om det var opphold på turen, var det godt og fuktig i gresset. Det kanskje mest fascinerende var at det hadde samlet seg masse vann i grunnen, og det føltes som vi gikk på en vannseng der vi beveget oss bortover.

Vi ble møtt av et voldsomt brus fra bekken som renner forbi, og nysgjerrigheten dro oss i den retningen. Det var voldsomme mengder vann som rant forbi denne dagen, og den lille bekken hadde vokst til en stor elv som gikk utover sine bredder. Vi ble stående og studere lenge før vi trakk oss tilbake for å ha aktiviteter.

Som realfagsbarnehage er vi veldig glad i aktiviteter fra naturfag og matematikk-verden, og temaet i dag var edderkopper. Først lærte vi masse om edderkopper, og hva som var forskjellen på disse litt underlige skapningene i forhold til insekter. Blant annet ved å telle hvor mange ben de har. Og hvis de har åtte ben, så er det en edderkopp og ikke et insekt. Det var det mange som visste fra før, men at de fleste også har åtte øyne, det var nytt for de fleste. Vi var også glad for at vi ikke har edderkoppen Goliat i Norge, siden den så veldig skummel ut på bildet. Den kan bli opptil 170 gram, og når vi veide forskjellige ting på vekta vår for å se hvor tung den egentlig blir, ble vi litt overrasket. Og størrelsen på 25 cm var jo like stort som en hundevalp. Vi forsøkte å tegne en modell på tavla vår, men da gikk beina på utsiden. Huff og huff!

Det kanskje mest spennende er måten den skaffer seg mat. Den lager edderkoppnett av spindelvev som kommer ut av kroppen, og i dette setter insekter seg fast og blir fanget. De fleste edderkoppene har gift som den bedøver byttet med før den spiser det opp. Litt ekkelt, men sånn er det i dyreverden. Vi laget vårt eget «edderkoppnett» av masse tau som vi surret rundt trærne. Alle barna fikk klatre i det etter at vi hadde studert det og funnet mange forskjellige former og mønstre. Vi fant trekanter, firkanter og til og med fem- og sekskanter.

Et av barna hadde bursdag denne dagen, og vi ønsket å finne ut om han hadde blitt noe større enn de som var yngre. Barna stilte seg opp på rekke og sorterte seg fra minst til størst. Så sjekket vi om det var sånn at de minste var yngst og de største var eldst, og det stemte godt. Vi lurte også på hvorfor det er viktig å vite hvor mange år et menneske er. Vi fant ut at det var nyttig f.eks når man skal på kino med aldersgrense. Det var også noen som hadde erfart at det var noen av aktivitetene man ikke kunne gjøre i Dyreparken hvis en ikke var gammel nok.

Men hva med ting i naturen da? Hvordan kunne man finne ut hvor gammelt et tre er? Vi brukte en vedkubbe som barna lærte å telle årringer på, for å finne ut av alderen på treet. Men vi kan jo ikke hugge ned alle trærne for å finne ut av hvor gamle de er, var det en som sa. Derfor lærte vi at man kan måle omkretsen på stammen for å finne ut sånn cirka hvor gammelt det er, og en tomme tilsvarer ett år. Vi målte et tre og fant ut at det var 24 år gammelt. Spørsmålet var da om de voksne var eldre eller yngre enn treet, og vi fant ut at en av oss var yngre mens vi andre var eldre.

Resten av dagen brukte vi til å leke og gå på oppdagelsesferd, og et godt måltid med varm lapskaus rundet av en flott dag for både liten og stor.